Poohlédnutí za Ramada Express Rally of USA

16.06.2013 17:45

Pátým podnikem se kolotoč CSI Rally CUPu přesunul za "velkou louži", konkrétně do Spojených států Amerických. Ramada Express Rally of USA se skládala z tradičních12 měřených úseků o celkové délce 86,4 km a mohla již s předstihem rozhodnout o výsledku šampionátu. Liboru Tomečkovi k tomu stačilo získat o 9 bodů více, než jeho týmový kolega Vladimír Kubini. Pojďme se tedy podívat na průběh souteže, do které nastoupilo celkem 15 posádek.

 

První sekce se skládala z 3 rychlostních zkoušek o celkové délce 19,9 km a již od prvních metrů bylo jasné, že Vladimír Kubini s vozem Ford Fiesta Mk.VI S2000 svému kolegovi se stejnou technikou titul jen tak nedaruje. Ve všech třech rychlostních zkouškách byl vždy o chlup rychlejší a Ilya Soldakov s totožnou technikou také pomohl tím, že byl rychlejší jak Tomeček. Zatímco v souboji o celkové hodnocení, potažmo AWD Cupu byly rozdíly velmi těsné, v FWD Cupu byla od začátku znát rychlost Míry Vojceka se Škodou Fabia Kit Car, který pravidelně porážel Jirku Holečka a Romana Sobotku s Fiaty Punto S1600 týmu PSG Bruco Motorsport.

 

Průběžné pořadí po RZ 3 (Top 5):

1. Vladimír Kubini (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 2. Ilya Soldakov (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 3. Libor Tomeček (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 4. Prostoi Andreika (Ford Fiesta Mk.VI S2000), Jarko Tesannen (Ford Fiesta Mk.VI S2000)

 

Opakovaný průjezd úseků z první sekce zvládl nejlépe Soldakov, který Kubinimu ujížděl o pouhé sekundy, což slibovalo zajímavý souboj v odpolední sekci, když třčetí Tomeček ztrácel na vedoucího Soldakova pouhých 15 sekund a Kubini pouhé 4 sekundy. Do souboje mohl ještě teoreticky zasáhnout čtvrtý Prostoi Andreika, který se vrátil do kolotoče CSI Rally Cupu po dvojí absenci. V FWD Cupu hnesd na úvod druhé sekce odstoupil Roman Sobotka, který doplatil na nefunkční intercom a neslyšel řádně pokyny spolujezdce, což vyústilo v nepříjemnou havárii. V dvojkoulkách tak pokračoval pouze Vojcek s Holečkem, který na svého soupeře konstantně ztrácel.

 

Průběžné pořadí po RZ 6 (Top 5):

1. Ilya Soldakov (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 2. Vladimír Kubini (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 3. Libor Tomeček (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 4. Prostoi Andreika (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 5. Míra Vojcek (Škoda Fabia Kit Car)

Odpolední sekce se skládala z 2x 23,3 km a první průjezd byl zase přetahovanou mezi Soldakovem a Kubinim. Osmá rychlostní zkouška přinesla stopku Liboru Tomečkovi, který havaroval a ztratil tak možnost rozhodnout o titulu již v tomto podniku. V čele i nadále zůstal Soldakov, který měl náskok pouhých 4 sekund na Kubiniho. Na třetí pozici se tak dostal Prostoi Andreika, který však na čelo ztrácel více jak jednu minutu. V FWD Cupu byl souboj Vojceka s Holečkem i nadále v režii prvně jmenovaného a po 9 eRZetách byl rozdíl téměř 40 sekundový

 

Průběžné pořadí po RZ 9 (Top 5):

1. Ilya Soldakov (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 2. Vladimír Kubini (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 3. Prostoi Andreika (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 4. Míra Vojcek (Škoda Fabia Kit Car), 5. Jirka Holeček (Fiat Punto S1600)

 

Hned úvod závěrečného opakovaného průjezdu rozhodl o vítězi, když Soldakov ztratil drahocenných 8 sekund po výletě mimo trať, čehož ihned využil Kubini, který si nakonec situaci zkušeně pohlídal a získal si tak pro sebe první vítězství v CSI Rally Cupu. Druhý skončil Ilya Soldakov ze ztrátou necelých 3 sekund a třetí dokončil se ztrátou 2 minut a 24 sekund Prostoi Andreika. Čtvrtým v cíli a prvním v hodnocení FWD Cupu byl Míra Vojcek následovaný Jirkou Holečkem, který tak mohl oslavit zisk titulu v FWD Cupu. Posledním klasifikovaným se stal Oleg Baykov, který nastoupil do odpolední sekce v rámci pravidla Superally.

 

Konečné pořadí:

1. Vladimír Kubini (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 2. Ilya Soldakov (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 3. Prostoi Andreika (Ford Fiesta Mk.VI S2000), 4. Míra Vojcek (Škoda Fabia Kit Car), 5. Jirka Holeček (Fiat Punto S1600), 6. Oleg Baykov (Subaru Impreza N14)

 

O závěrečný podnik se postará Pirelli International Rally of Great Britain, která je s pouhými 74,6 kilometry zároveň nejkratší rally celého kalendáře. Závěr sezóny slibuje drama, když se o titul mohou poprat hned 3 jezdci a to Libor Tomeček, Vladimír Kubini a Ilya Soldakov. Předpověď počasí hlásí přeháňky, takže jezdci mohou očekávat mokrou, uklouzanou šotolinu, která tento souboj o titul ještě více zdramatizuje.

 

Stav celkového hodnocení jezdců po Ramada Express Rally of USA (Top 5):

Poz. Jezdec                                  Body
Pos. Driver Points
1 TOMEČEK Libor 60
2 KUBINI Vladimír 52
3 SOLDAKOV Ilya 48
HOLEČEK Jirka 26
5 BAYKOV Oleg 23

 

Stav celkového hodnocení týmů po Ramada Express Rally of USA (Top 5):

Poz. Tým                                       Body
Pos. Team Points
1 IF Motorsport 112
2 SVK Virag 48
3 PSG Bruco Motorsport 43
4 oriGINal RBR Team 30 
5 Racing Team At Full Throttle 30