Libor Tomeček vítězem Artic Rally Lapland

20.04.2013 14:00

Pouhých devět posádek se postavilo na start úvodní soutěže CSI Rally CUPu - Artic Rally Lapland, ale i tak bylo o drama postaráno. Na těchto 9 účastníků posléze čekalo 120,5 kilometrů rozdělených do 17ti rychlostních zkoušek a dvou etap.

 

Úvodni etapa byla zpočátku ve znamení sněhové přeháňky, která značně snižovala viditelnost a tím i život účastníků. Na jezdce čekalo 9 rychlostních zkoušek rozdělených do tří sekcí. Hned od úvodních kilometrů bylo ale jasné, že  o vítězi se rozhodne mezi čtyřkolkami. Z boje o nejvyšší pozice se hned po úvodní rychlostní zkoušce rozloučil Filip Badkowski, který svůj vůz Peugeot 207 S2000 poškodil do takové míry, že musel nastoupit až do druhé sekce první etapy. Hned během další rychlostí zkoušky jej napodobil Ariel Lecki s vozem Škoda Fabia S2000.

 

Na čele se stabilně usadila trojice Mariuzs Fober, Libor Tomeček a Pepa Kutěj bylo pro ostatní jezdce neudržitelné. Bohužel Ford Fiesta MK VI S2000 Pepi Kutěje postihli před 5 erzetou technické potíže, které znamenali definitivní stopku. Zajímavý souboj se odehrál mezi kolegy z PSG Bruco Motorsport Jiřím Holečkem a Romanem Sobotkou s vozy Fiat Punto S1600, kteří se přetahovali o druhé místo ve FWD CUPu, který až do 6. erzety vedl Mirek Slaný s Peugeotem 106 A5 týmu Brno Racing Team. Při jednom výjezdu mimo trať ale najel na tenoulinkou větev, která utrhla palivové vedení, což znamenalo zároveň konec v první etapě. 

 

První etapu nakonec dokončilo 8 vozů v pořadí: Mariusz Fober, Libor Tomeček, Jiří Holeček, Roman Sobotka, Ruslan Vorobiov, Mirek Slaný (15 min. Superally), Filip Badkowski (40 min. Superally) a Ariel Lecky (45 min. Superally).

 

Hned na úvod druhé etapy, kde na jezdce čekalo 8 rychlostních zkoušek rozdělených do 2 sekcí, startovní pole přišlo o doposud vedoucího Mariusze Fobera, jehož Ford Fiesta MK VI S2000 v ypověděla při příjezdu k úvodní rychlostní zkoušce službu. Druhá etapa byla v podstatě jen o dojetí a pouze chyba mohla připravit Libora Tomečka o vítěztví. Situace se vyřešila poměrně brzy i mezi Jiřím Holečkem a Romanem Sobotkou, když první jmenovaný několikrátz chyboval (zejméne na opačným průjezdem zkoušky Autiovaara) a pořadí se nakonec ustálilo na: Libor Tomeček, Roman Sobotka a Jirka Holeček.

 

Na čtvrtém místě dokončil Mirek Slaný, pátý byl Filip Badkowski a posledním byl šestý Ariel Lecki. Cíl etapy ještě nespatřil Ruslan Vorobiov po havárii v 14. rychlostní zkoušce. 

 

Výsledky CSI Rally CUP #1 - Artic Rally Lapland můžete shlédnout zde

 

Stav celkového hodnocení jezdců po Artic Rally Lapland (Top 5):

Poz. Jezdec                                  Body
Pos. Driver Points
1 TOMEČEK Libor 20
2 SOBOTKA Roman 16
3 HOLEČEK Jirka 12
4 SLANÝ Mirek 10
5 BADKOWSKI Filip 8

Stav celkového hodnocení týmů po Artic Rally Lapland (Top 5):

 

Poz. Tým                                       Body
Pos. Team Points
1 PSG Bruco Motorsport 28
2 IF Motorsport 20
3 BRNO Racing Team 10
4 RallyJedlina RBR Team 8
NC Rookie Rally Team 0