Ilya Soldakov napoprvé vítězně

04.05.2013 14:30

Subaru Rally of Canberra byla svědkem úspěšného debutu Ilyi Soldakova, který neponechal nic náhodě a ovládl 14 z 15 měřených úseků. Úspěšný debut má za sebou i Oleg Baykov, který dokončil náročnou soutěž na druhém místě. Na Soldakova ale ztratil propastné 2,5 minuty. Ještě s větší ztrátou se musel spokojit vítěz Artic Rally Lapland, Libor Tomeček, který dokončil s více jak 4,5 minutovým mankem na třetím místě. 

 

Že někdy stačí ke slušnému bodovému přídělu pouze dojet, předvedl čtvrtý Ruslan Vorobiov, který měl v cíli více jak 15 minutovou ztrátu a byl posledním klasifikovaným, který dokončil bez pomoci Superally. Pátý Vladimír Masaryk a šestý Prostoi Andreika dokončili již za pomoci tohoto pravidla, přesto i tak mohou počítat se slušnými body jak pro sebe, tak pro svoje týmy. 

 

Cíl nespatřila ani jedna z dvou posádek účastnících se CSI FWD CUPu. Jak pro Jirku Holečka, tak pro Romana Sobotku byla osudná poslední sekce druhé etapy, kde již nedochází k aplikaci pravidla Superally. Zvlášť bolestivé to bylo pro Jirku Holečka, který se pohyboval na solidním pátém místě bez žádného manka v podobě superally z první etapy.

 

Soutěže se celkem zůčastnilo 16 posádek ale pouze 11 z nich zasáhlo od obou etap. Z tohoto důvodu se organizátoři Hokaido Rally of Japan rozhodli prto jednoetapový systém soutěže, který bude platit pro zbytek sezóny a pro sezóny následující. Pojede se celkem 12 měřených úseků rozdělených do ranní a odpolední sekce po šesti erzetách, když po třech erzetách bude následovat 30 minutový servis. Mezi dopolední a odpolední sekcí bude hodinový servis a  pravidlo Superally bude aplikováno pouze pro dopolední sekci. 

 

Stav celkového hodnocení jezdců po Subaru Rally of Canberra (Top 5):

Poz. Jezdec                                  Body
Pos. Driver Points
1 TOMEČEK Libor 32
2 SOLDAKOV Ilya 20
3 SOBOTKA Roman 16
4 BAYKOV Oleg 16
5 HOLEČEK Jirka 12

 

Stav celkového hodnocení týmů po Subaru Rally of Canberra (Top 5):

Poz. Tým                                       Body
Pos. Team Points
1 IF Motorsport 32
2 PSG Bruco Motorsport 28
3 SVK Virag 20
4 PROFI CLUB RALLY 16 
5 BRNO Racing Team 10